Коя е най-лошата година в историята на човечеството

81

Ако смятате, че 2018 г.  е лоша година, то това ново изследване ще ви докаже, че нещата могат да бъдат много по-зле на планетата Земя. Ако смятате, че няма по-лоши от времената, в които живеете, учените са тук, за да ви кажат, че е имало и по-лошо.

Археологът и експерт по средновековието от университета в Харвард Майкъл Маккормик ще ви каже, че 536 г. е най-лошата година в историята на човечеството. Това може да се окаже изненадващо, като се има предвид, че обикновено никой не смята, че 536 г. е била особено травматична.

Ако бъдат помолени да посочат най-лошия период от време в историята, някои биха казали Втората световна война или Черната чума като абсолютно най-тъмните моменти в човешката история. Но според наскоро публикуван изследователски доклад, Маккормик ще ви каже, че това не е така и че 536 г. е била най-опустошителната година.

Защо 536 г. е била най-лошата?

Тогава не е имало тиранични владетели, които да извършват брутални завоевания, изтривайки цели цивилизации от лицето на земята. Но в небето имало нещо странно. Много гъста мъгла като одеало закрила слънцето и лишила от блясъка му Европа, Близкия Изток и части от Азия, което довел до падането на температурите на тези континенти.

Това бързо доведе до упадък на развитието в по-голямата част от света, забавено производство на култури и глад в засегнатите райони. Този мъгляв облак се задържал в продължение на 18 месеца и причинил толкова опустошения, че икономическото възстановяване не се забелязвало чак до 640 г.

Според сп. „Наука“ температурите през лятото на 536 г. падат някъде между 1,5 до 2,5 градуса по Целзий. Необичайно студеното лято стимулира най-студеното десетилетие, което светът бил виждал в последните 2300 години. В Ирландия не е било възможно да се произвежда хляб от 536 до 539.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама