Кой е българинът, осъден за тероризъм в Австрия?

80

Българинът, осъден за подготовка на терористичен акт в Австрия,  е от Силистра, научи NOVA. Хактан Сами живеел в ромската махала на града. Учил е в спортно училище.

Учителите му си спомнят, че момчето често посещавало джамията. Бил от скромно семейство. Никой не знае, че е ходил в Сирия. Разказват, че е отишъл да работи при баща си във Виена.

24-годишният българин бе осъден на 7 години затвор в Австрия, след като у него са били открити планове за терористична атака. Той се е завърнал от Сирия през 2015 г. При полицейска операция в дома му е намерен електронен носител, съдържащ инструкции как да се използват взривни вещества и химическо оръжие, включително как да се взривят бомби с мобилен телефон.

По същото дело заедно с 24-годишния българин е осъден на 8 години затвор и австрийски гражданин.

„Постоянно беше в джамията. Даже бяха му измислили прякора „Ходжата“”, каза бившият директор на Общинско спортно училище „Дръстър“ – Силистра Кольо Колев.

„Водил съм много разговори с него в това отношение – но нямаше признаци, че би могъл да достигне до това ниво, до което е изпаднал сега в момента, но не съм усетил подобни неща при посещението в дома. Бащата беше таксиметров шофьор. Отиде да работи във Виена също като такъв и изтегли Хактан при него на работа”, обясни класният учител на Хактан и преподавател по история Иван Занов.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама