400 шведки получиха по 4 600 евро компенсация заради фалшиви гръдни импланти

Френският съд в четвъртък нареди на германската компания за сертифициране на безопасността, която сертифицира фалшивите гръдни импланти да компенсира около 400 шведски жени.

Съдът в парижкото предградие Нантер нареди на ТЮФ (TUV) да плати 4 600 евро на всяка шведска ищца, за щетите нанесени от одобрените импланти, направени от френската фирма Поли Имплант Протез (ПИП).

Той също така нарежда на фирмата да възстанови разходите за отстраняване на имплантите, които са напълнени с евтин силикон за промишлени цели, пише actualno.com. Това решение идва месец, след като висшия апелативен съд на Франция нареди ТЮФ да бъде подведен под отговорност заради небрежността си, като преди това компанията бе оневинена от по-ниска съдебна инстанция. Скандалът с гръдните импланти на ПИП започна през 2011 г., когато лекарите забелязаха необичано голям процент на разрушените импланти. Около 400 000 човека по света, особено в Латинска Америка се смята, че са получили от тези фалшиви импланти.

Основателят на ПИП Жан-Клод Мас, е осъден на 4 години заради измама, а през 2010 г. компанията му е затворена.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

реклама

реклама