Снeжен хаос в страната, катастрофи блокираха пътища (СНИМКИ/ВИДЕО)

159

Заради усложнена зимна обстановка в страната някои пътища бяха затворени заради катастрофи.

Най-тежка е ситуацията на път Е-79 между Видин и Монтана. Там ТИР се обърна и затвори пътя тази сутрин, в различни участъци има и още няколко катастрофи, обобщава БНТ.

Спряно е движението на тирове между Мездра и Ботевград, има закъсали тирове по пътя към Оряхово. Заради снегопочисване се спира движението на тежки камиони.

Оранжев код е в сила за 6 области в Източна България – Бургаска, Варненска, Добричка, Шуменска, Разградска и Търговищка. Tам се очаква силен сняг и вятър и има опасност от поледици.

Динамично ще бъде времето в цялата страна. И днес, и в четвъртък ще вали сняг навсякъде. Ниски температури, вятър, преспи, опасно хлъзгави и заледени пътища.

Пътна полиция предупреждава, че рязката промяна на времето крие опасности на пътя и съветва водачите да са добре подготвени, ако им предстои пътуване. Най-добре да се поема на път със зареден резервоар гориво. Водачите трябва да заредят незамръзващи течности в охладителната система на автомобила и за чистачките. Желателно е да носят със себе си вода, топли дрехи, одеяло. Телефоните им да са заредени и да носят зарядни, които да ползват по време на път.

Снимка: Facebook

Най-сериозна е обстановката в Русенско заради снеговалежа и силния вятър, чиято скорост е над 50 км/час.

Снежната покривка на места в региона достига до 25 сантиметра. Областният управител Галин Григоров обясни, че 23 населени места са без ток, а в други три електрозахранването е частично нарушено, съобщава „Дарик“. Причината са повредени от мокрия сняг и силния вятър електропроводи. Екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авариите. Предполага се, че до края на деня електрозахранването ще бъде възстановено.

Снимка: Facebook

Заради силни снегонавявания и намалена видимост е ограничено движението на камиони над 12 тона по направленията от Русе за Бяла, Разград и Силистра.

Останалите пътища в региона са проходими при зимни условия. Григоров обясни, че няма данни за аварирали автомобили и бедстващи хора по пътищата в региона. Началникът на сектор „Пътна полиция“ в Русе главен инспектор Михаил Манов обясни, че са получени много сигнали за катастрофи между превозни средства, като инцидентите са с материални щети.

Спасимир Димитров – директор на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“ в Русе, каза, че в града работят 24 машини. Техника е пренасочена към бул. „Христо Ботев“, където движението е блокирано заради закъсали тежкотоварни камиони, тролеи и автомобили.

Снимка: Facebook

В община Русе са затворени пътищата Мартен-Николово и Червена вода-Николово.

Движението по тях се ограничава всяка зима заради големи снегонавявания.

Преминаването на тежките камиони над 12 тона през прохода на Републиката заради влошените метеорологични условия от Велико Търново към Русе, е спряно. ТИР-овете ще изчакат на място на паркингите в Гурково, осигурен е и достъп на летище Стара Загора, уверяват от Областно пътно управление.

Снимка: Facebook

Заради усложнената пътна обстановка временно се ограничава движението на автомобили над 12 тона по пътя Добрич – Силистра, съобщиха от Областно пътно управление – Добрич. Всички други републикански пътища в област Добрич са проходими при зимни условия. Към момента над 10 машини обработват републиканската пътна мрежа в областта.


*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама