300 нови вида наркотици на пазара у нас

70

„Какво знаете, какво не знаете и какви са вашите въпроси за наркотиците“. Това бе тема на поредна превантивна среща на експерти от сектор „Наркотици“, отдел „Противодействие на криминалната престъпност” при СДВР с ученици от столични училища.

Инспектор Петьо Петков е гост на 9 „в“ клас от 33 езиково училище „Света София“, отначало настроенията са смесени – от „пак ли ще ми четат лекция“ до „искам да знам“. Еуфорията, противопоставянето и чувството за „вече съм голям“ се пропукват с въпроса на инспектор Петков: „Знаете ли колко вида марихуана има?“.

Отговорите не закъсняват, „15, 16, 200, а бе много са….“ са само част от тях. „Далече сте.

Има 1630 вида марихуана 

Само 5 минути след началото на срещата на учениците с инспектора от СДВР и вече няма и помен от дистанцията на възрастта или институцията. Има доверие.

Петьо Петков е категоричен, че не можем да говорим за застраховано от наркотиците дете, затова според него е много важно децата да бъдат информирани. По думите му те знаят немалко, но често информацията, която имат не е достатъчна или подвеждаща. Полицейският инспектор продължава да разказва на децата, че

само за миналата година са открити 300 нови вида наркотици,

за синтетичната (дизайнерската) дрога, чиято форма и вид не може да се сложи в рамка, за друсаната трева, за видовете и разликата между амфетамини и метамфетамини, за пурпурните наркотици – енергийните напитки и за тъй популярни след учениците наргилета.

Разказва за митовете, свързани с различните наркотици, за въздействието върху организма, последиците, които остават след употребата им и как бихме могли да помогнем на себе си и на другите, при нужда. Инспектор Петков запозна децата и с различните тестовете за наркотици, предлагани в аптечната мрежа и тези, използвани от полицията. С удивление учениците разбират, че човешкият организъм има памет за това, какво е употребявал 30 месеца назад. Не на последно място бе отделено и време за това колко е важна тяхната реакция, когато някой от техните приятели изпадне в безпомощно състояние. Бързото споделяне с лекар какво е взимал е от съществено значение, защото страхът или лъжата в такива случаи, може да се окажат фатални – за установяване на веществото с биохимичен кръвен тест в лаборатория отнема около 30-40 минути – време, което може да се окаже, че нямаме.

„С децата е необходим подход и неуморен труд за изграждане на доверие“, заключава  инспектор Петьо Петков.

Още полезна информация може да намерите тук

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама