Нов кошмар в Сирия: Близо 50 деца натровени с хлор

90

Близо 50 души са били ранени при обстрела на жилищни райони на сирийския град Алепо със снаряди, пълни с отровни вещества – вероятно хлор.

Това съобщи пред журналисти официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация, генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

„В резултат на обстрела 46 души, включително осем деца, са получили поражения от натравяне с химически вещества. Всички пострадали са настанени в лечебните заведения в град Алепо, където са получили медицинска помощ“, отбеляза Конашенков.

Той добави, че според информацията на Руския център за помирение на воюващите страни, обстрелът е бил осъществен от терористични групи, намиращи се в зоната за деескалация в Идлиб. Става ясно, че са обстрелвани северозападните квартали на града. Според експертът мините, пълни с отровни вещества, вероятно хлор, са избухнали в района на улица „Нил“ в квартала Ел-Халиди.

Огънят се е водил със 120-милиметрови гранатомети от югоизточната посока на демилитаризираната зона, съобщава bnews.

Междувременно бе съобщено, че артилерията на сирийската армия е нанесла ответни удари срещу позициите на бунтовническите формирования.

По-рано началникът на полицейското управление в Алепо генерал Исам аш Шали посочи терористичната групировка „Джебхат-ан-Нусра“ за отговорна за използването на муниции с токсични вещества. Според неговите думи бойците обстрелвали със снаряди с хлор квартали, които се намират близо до линията на контакт между сирийската армия и бунтовниците.

Ръководителят на медицинския департамент на Алепо Зияд Хадж Таха, отбелязва обаче, че броят на пострадалите се е увеличил до 60 души, сред които жени и деца.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама