Официално: До 5000 лв. за далечни роднини при смърт на пътя

37

Таван до 5000 лв. неимуществено обезщетение при смърт на пътя за далечни роднини, гласува окончателно парламентът с промени в Кодекса за застраховането, съобщава БТА.

Той ще важи до приемане на наредба за определяне размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди вследствие на телесно увреждане на пострадало лице и за определяне размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди на увредено лице вследствие смъртта на пострадало лице.

Предложението за лимита е на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова като първоначалната й идея беше и за ограничение до 20 000 лв. за съпруг, деца, родители. В момента за близките родственици няма лимит на обезщетението.

В случай на смърт на пострадалото лице, обезщетението към момента на смъртта на съпруг или лице, с което починалият е бил в съжителство на съпружески начала, дете, вкл. осиновено или отглеждано дете, родител, в т.ч.осиновител или отглеждащ, се определя еднократно в размер, съгласно методиката, утвърдена с наредбата. Стоянова поясни, че след приемането на наредбата ще бъде ясен и конкретният размер, а целта на предложението й е „Гражданска отговорност“ да не поскъпне драстично за 3 млн. български автомобилисти, защото, ако бъде отхвърлено, има голяма вероятност размерът й да скочи двойно.

От „Атака“ се обявиха против механичното ограничение на застрахователните премии чрез наредба.По-далечните роднини, предявили вече искове с претенции /от 21 юни т.г. до влизане в сила на промените/, надхвърлящи тавана, могат да оттеглят своите искове без съгласието на ответника и без да носят отговорност за разноските за прекратената част от иска, предвиди НС.

В срок до 31 декември 2019 г. всеки застрахователен брокер трябва да представи в КФН актуален списък на членовете на управителния си орган.
Гаранционният фонд участва и съдейства за функционирането на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите в държавите-членки и в държавите, подписали Многостранното споразумение чрез участието си в договори, действащи между техните гаранционни фондове, компенсационни органи, информационни центрове или в системата „Зелена карта“.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама