Тръмп помилва две пуйки (СНИМКИ/ВИДЕО)

84
blank
Снимка: Twitter/The White House

Президентът на САЩ Доналд Тръмп спази традицията на Деня на благодарността и помилва две пуйки, спасявайки ги от трапезата на този американски празник, предаде АП.

Тръмп обаче шеговито предупреди, че макар и пуйките Грахче и Морков да са в безопасност до края на живота си, може да им се наложи да отговарят пред демократите, които от януари ще имат мнозинство в новия състав на Камарата на представителите и обещават да разследват действията и търговските контакти на президента републиканец, предава БТА.

Белият дом организира състезание онлайн, за да се определи коя от двете пуйки да бъде помилвана. Тръмп обяви, че късметлийката е пуйката Грахче.

„Това бяха честни избори. За жалост Морков отказа да признае поражението си и настоя за повторно преброяване на гласовете и все още сме в спор с Морков. Трябва обаче за съжаление да ти кажа, Морков, че резултатът не се е променил. Жалко за Морков“, пошегува се Тръмп.

Той в крайна сметка помилва и двете пуйки, които заминават за Политехническия университет на Вирджиния, където за тях ще се грижат студенти по птицевъдство и ветеринарна медицина.

„Предупредих ги, че има вероятност демократите от Камарата на представителите да им пратят призовки. За жалост не мога да ви гарантирам, че помилванията няма да бъдат блокирани от съда в Сан Франциско“, добави Тръмп, имайки предвид Федералния съд, който е отменил някои от решенията му.

След това Тръмп прие по-сериозен тон и заяви, че в Деня на благодарността американците „се обединяват в дух на любов, разбиране и радост като едно много гордо американско семейство“ и добави, че всички американски сърца са с пострадалите от опустошителните горски пожари в Калифорния.

Той също така благодари за съществуването на „мъжете и жените, които защитават нашите семейства и нашето знаме“ и на дислоцираните в чужбина американски военнослужещи.

Традицията за помилване на пуйка по случай Деня на благодарността бе създадена от президента Джордж Буш-баща през 1989 г.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

- Реклама -