Топим безработицата с мъртви души

65

Вкарват гурбетчиите в графата „намерили работа през последната година“.

Данните от статистиката за безработицата са манипулирани, а ниските нива през последните години се крепят на различни административни хватки, пише Станимир Кронев в marica.bg.

В последния отчетен период например над 25 000 души, емигрирали трайно от страната, са заведени в графата „намерили работа през последната година“. Другият проблем е, че много от хората, които са извън пазара на труда, не се записват в бюрата за безработни и са извън статистиката. Голяма част от тях обаче са необразовани и неквалифицирани и са отпаднали завинаги от системата. В същото време бизнесът страда все повече от недостиг на кадри и си ги набавя от чужбина. Най-често това са работници и служители от Молдова и Украйна.

Данните бяха изнесени по време на среща в Пловдив, на която представители на най-големите работодателски организации, членове на синдикатите и служители от Агенцията по заетостта обсъждаха проблемите и актуалните тенденции на пазара на труд.
Основна цел на дискусията бе да се изяснят причините за несъответствията между търсенето и предлагането. Работодатели от всички браншове продължават да алармират, че има ясно изразен недостиг на работници. От друга страна, синдикалните организации твърдят, че българските работници продължават да напускат страната, което донякъде е и причината за официалното намаление на броя на безработните. Както признават и държавните институции, голяма част от реално безработните не намират смисъл да се регистрират в бюрата по труда, следователно реалната безработица е значително по-висока от отчитаната в статистиката. Бизнесът все по-често прибягва към „внос“ на работна ръка от трети страни, като не липсват работодатели, които вече наемат служители от чужбина. Същевременно Министерството на труда и социалната политика години наред се опитва да прогнозира нуждите от специалисти в различни икономически сектори, за да коригира предлагането спрямо търсенето на трудовия пазар.

Според Националния статистически институт само през 2017 година над 25 000 българи в активна възраст са емигрирали трайно от страната. Липсва официални числа колко от тях са били активно търсещи работа у нас. Специалисти коментират, че институциите често напълно съзнателно включват емигриралите в чужбина в една категория с тези, които са намерили работа през съответната година.

Форумът е част от инициатива, която се проведе в още няколко български града. Пред синдикатите предстои да направят основните изводи от срещите лице в лице, които ще бъдат описани във финален доклад. Анализът ще завърши с препоръки към управляващите за коригиране на дефектите при търсене и предлагане на труд в България. Изводите и препоръките ще станат част от официални становища и позиции на синдикати, ще бъдат представени на срещи с парламентарно представени партии.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама