Румен Радев покани Борисов за разговор, той прие

34

Президентът Румен Радев инициира среща с премиера Бойко Борисов.

Готов съм да приема лидера на партия ГЕРБ г-н Борисов и да изслушам неговата визия за справянето с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестициите, за икономическото догонване на държавите от Централна и Източна Европа, които се откъснаха далеч напред по темпове на икономически растеж, подчерта Радев.

Малко по-късно от пресцентъра на премиера съобщиха, че той приема поканата на президента Румен Радев за разговор.

„Премиерът Борисов изразява надежда, че до срещата им, държавният глава ще се запознае с четиригодишната програма за управление на кабинета, както и с последния доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, за да ги дискутират заедно“, пише още в съобщението на правителствената служба.

Държавният глава отговори на критиките на управляващите, че не се е съгласил на среща с техни представители, на която да бъдат обсъдени законови промени, превърнали се в спорни за обществото, но същевременно е приел за среща лидера на опозицията.

„Нека не бъркаме закон с визия. Вече много ясно поясних, че няма как президентът да обсъжда с депутати закони, които са в процес на изготвяне. Той е накрая на този процес“, категоричен бе държавният глава.

Президентът коментира и изказването на депутата Петър Петров за децата с увреждания. Радев заяви, че правителството и коалицията трябва да реагират, защото тези думи били недопустими от управляващи.

„Проблем има и той е дълбок, а решение трябва да се търси от парламента. Президентът не може да иска оставка на когото и да е. Но в тази ситуация аз винаги ще бъда на страната на гражданите. Те виждат, че бе са приоритет за сегашното управление и то губи тяхното доверие. Също така българите ясно осъзнават, че всичко действия и извинения на властта имат една цел оттук нататък – да не загубят властта, с която са се сраснали. Между другото, всяка власт независимо дали сегашната или следващата трябва да разбере, че няма да може са управлява по сегашния начин. Българите все по-организирано и решително ще търсят правата си, защото се измерват не само с миналото, но к с държавите около нас”.

„Всяка власт, независимо дали сегашната или следващата, трябва да разбере, че няма да може да управлява по досегашния начин. Българите все по-решително и организирано ще търсят правата си, защото се измерват не само с миналото, а и с държавите около нас“, аргументира се президентът.

В този смисъл държавният глава определи протестите, които от няколко дни се провеждат в различни градове на страната, като „закономерни и основателни“.

Румен Радев коментира и глобалния пакт за миграция на ООН, заради който се получи разнобой сред управляващите. „Те се опираха с Истанбулската конвенция. Явно в момента се лутат как точно да определят своята позиция. Разбирам, че им е трудно, защото досега, открито и навън, те не са изразявали някаква твърда българска позиция. Проблемът наистина и глобален и като такъв, пакт трябва да има, но предлаганите текстове не работят в наш интерес. Вътре има клаузи, колкото и той да не е обвързващ, които поставят на риск и социални системи, и вътрешен мир“, допълни държавният глава Румен Радев.

„Светът е динамичен, противоречив, а това означава, че България има нужда от модерна и боеспособна армия, съвместима със своите съюзници“. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев по време на тържественото събрание във Военната академия „Георги Стойков Раковски“ по повод празникa на Сухопътните войски, съобщава БТА.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама