Извънредно: Валери Симеонов подаде оставка, майките играят хоро

66

Вицепремиерът на България Валери Симеонов подаде оставка на извънредно съвещание в Министерски съвет.

Там той обяви личното си решение да подаде оставка в качеството си на вицепремиер на Република България в коалиционното управление на ГЕРБ и Обединени патриоти, съобщава bTV.

Решението ми е лично, не е направено под натиск на премиера Борисов и е съгласувано с коалицията „Обединени патриоти“, особено с Красимир Каракачанов, каза Симеонов.

Премиерът Бойко Борисов прие оставката му, съобщиха от Министерски съвет.

В изказването си Валери Симеонов каза, че причините са продължаващата медийна кампания срещу него и нежеланието му да става повод за напрежение в управлението:

„Причините са продължаващата медийна кампания, особено от последните два дни, от която кампания, като продължение на кампанията, която беше проведена спрямо мен по повод изявлението ми за протести пред МС, но продължението на тази кампания вече поставя акцент не върху моята личност в качеството ми на поста, който заемам, а и върху народни представители от Националния фронт за спасение на България“.

От тази кампания се възползват и определени политически сили, тя удря върху правителството и се превръща в пречка за нормалната му работа. Това аз не мога да си го позволя, заяви Симеонов.

Управлението е едно от най-успешните и не мога да си позволя да тежа на това управление като воденичен камък, създавайки условия и предпоставки за обществени настроения, протести и атаки от цели групи на обществото, каза Симеонов. Станах вицепремиер, не защото това ми е детската мечта, а само защото за това настояваха моите партньори – да бъда като гарант на това управление, посочи той.

Смятам, че това е най-правилната постъпка – да не създавам проблеми на правителството на „Обединени патриоти“ на ГЕРБ, каза Симеонов. Той изреди част от работата си по време на заемането на поста, като заградителното съоръжение по границата с Турция, връзките с нашите сънародници в държавите с българска диаспора.

Скандалът с Валери Симеонов започна точно преди един месец, когато той нарече майките на деца с увреждания „кресливи жени“, а децата им „уж болни“.

Хронология на скандала:

16 октомври. Валери Симеонов коментира протеста на майките на деца с увреждания пред партийната телевизия на НФСБ. Думите му отприщиха масово недоволство и искания за оставка на вицепремиера.

„Eдна група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство и грижа за тях.“

Първо Симеонов обясни думите си във „Фейсбук”.

„Смисълът на изказването ми е, че с децата инвалиди се спекулира, дори и след като правителството прие законопроект и удовлетвори всички искания на майките. Знам, че истината боли, но не се отказвам от нито една своя дума.”

Няколко дни по-късно, подкрепен от работодателите, Валери Симеонов заяви, че ще подаде оставка само ако политическият съвет на коалицията му я поиска. Иначе нямало причина.

„Човек не подава оставка затова, че казва истината. Боли, не боли, това е истината. Аз стоя зад своите думи, категорично“, каза Валери Симеонов.

Хронология на скандала с Валери Симеонов
23 октомври, 2018г.

И след среща с Обединените патриоти, извинение отново не последва, оставка – също.

„Нима някой от вас допуска, че съм такъв изрод, че да кажа, че тези деца се преструват? Съвсем не е това смисълът. Още веднъж ви моля прочетете внимателно какво съм казал“, каза Валери Симеонов.

24 октомври – След среща при Борисов на партньорите в управлението Валери Симеонов се извини.

„По настояване на Коалиционния съвет аз поднасям своите изявления към тези които са се почувствали обидени“. Близо месец по-късно, оставка не последва, но и протестите с исканията за такава не спряха.

Майките на деца с увреждания ликуват, след като вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че подава оставка. И днес, по станала вече традиция, майките излязоха на шествие в центъра на София.

Скандиранията им „оставка” обаче бяха сменени с радостни викове, след като разбраха новината. В пристъп на радост те се хванаха на хоро на „Орлов мост”.

„Щастливи сме! Показахме, че когато има гражданско общество и има постоянство, нещата могат да се случат. Доказахме, че обществото може да се справи”, коментира една от майките от инициативата „Системата ни убива”.

Протестите срещу оттеглилия се вицепремиер продължиха 26 дни подред.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама