Завой: България няма да подкрепи Пакта за миграцията на ООН

72

България няма да е част от още един международен документ – това е Глобалният пакт за миграцията на ООН.

Това обявиха председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки след заседание на коалиционния съвет на управляващата коалиция в Министерския съвет, пише clubz.

Международният документ трябва да бъде одобрен на срещата на ООН в Мароко на 10 декември. До момента страните от ЕС, които са обявили, че няма да го подкрепят, са Унгария с премиер Виктор Орбан, Полша и Австрия. Очаква се позицията на Италия. От пакта се оттеглиха САЩ.

Решението от днес е завой в позицията на властта по отношение на пакта. През октомври вицепремиерката и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, цитирана в медийни публикации, че страната ни подкрепя последния вариант на международния документ. От МВнР тогава казаха още, че в него са отразени въпроси от първостепенно значение за страната ни: по-ясното разграничение между легални и нелегални мигранти, възможността за търсене на отговорност (включително наказателна) при нелегално преминаване на границата, препотвърждаване на суверенното право на държавите сами да определят кого да допускат на своя територия, отбелязването на негативния ефект от нелегалната миграция.

Какво представлява пактът?

Създаването на Глобалното споразумение за сигурна, огранизирана и редовна миграция бе договорено през 2016 г. след най-голямата мигрантска криза в Европа след Втората световна вайна и е записано като цел в т. нар. Нюйоркска декларация, която очертава подходите на страните членки на ООН към миграцията.

През юли споразумението получи подкрепа от 192 от 193-те държави от ООН. САЩ, а след това Унгария, Полша и Австрия, обявиха, че няма да подпишат пакта, защото застрашавал суверенитета им.

Документът цели да създаде стратегия за защита на мигрантите, за интегрирането им, за връщането им по родните места и най-вече за изкореняване на причините, които водят до масова миграция.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама