Бум на хепатит А в столицата

46

Само за пет месеца, от юли до ноември, 153-ма са развили болестта.

Това съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Болестта вече отшумява, увери той и поясни, че 144 от случаите са деца на възраст от 2 до 16 – 17 години, пише „Монитор“.

Повечето от случаите са в квартал „Факултета”, но ситуацията там вече е овладяна. На хората бяха осигурени безплатни ваксини, инфекцията е овладяна, увери д-р Кунчев. По думите му епидемичният взрив несравнимо по-малък от този в ромския квартал „Столипиново” в Пловдив, където преди четири години от хепатит А се разболяха 1005 човека, сред които и много деца.

Заразата в София обаче, освен в кв. „Факултета” е открита и в единични случаи в 25 училища и детски градини. Става въпрос за средните училища 75-то, 28-то, 57-то, 123-то, 135-то, 92-то в район „Красно село”, в Гимназията по хлебни и сладкарски технологии, както и в 126 Детска градина – филиал „Феникс“, Демо център „Мир“ и центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания „Баба Тонка“ и „Райна Княгиня“.

В район „Възраждане“ е имало хепатит А в средните училища 67-то, 136-то и в Професионална гимназия по текстил и кожни изделия. В район „Овча Купел“ болни от хепатит А е имало в 66-то и 149-то средни училища. В район „Илинден“ заболяването е било открито в 113-то средно училище и в Детска градина номер 51. В район „Подуяне“ болни от хепатит А е имало в 24-то и в 94-то основни учлища. В район „Слатина“ засегнати от болестта е имало в Детска градина номер 62. В район „Люлин“ хепатит А е бил регистриран в 37-то, 103-то и 96-то средни училища. В район „Сердика“ заболели от хепатит А е имало в 48-то основно училище, а в район „Младост“ – в 81-то основно училище.

Хепатит А се предава със замърсени храни и ръце, той се дължи на лоша хигиена. Затова той се нарича „болест на мръсните ръце”, припомни д-р Ангел Кунчев.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама