Чудото тученица, което лекува 101 болести

1400

Богата на витамини, фибри и минерали. Често наричат тученицата Кралицата на плевелите. Тя расте на всевъзможни места в изобилие и мнозина я смятат за бурен.

Тученицата е богата на хранителни вещества. Тя съдържа повече омега-3 мастни киселини дори от някои рибни масла.

Благодарение на високото съдържание на магнезий, тученицата е полезна за сърцето.

Тя съдържа комбинация от фибри, витамини и минерали, събрани само 16 калории за 100 гр продукт.

Тученицата е богат източник на витамин C и други витамини.

Още Хипократ е използвал растението за лекарство при гинекологични заболявания и кръвоизливи. През 1 в. пр. Хр. римският учен от гръцки произход Диоскорид е написал в трудовете си, че тученицата изчиства от паразити и намалява главоболието. Малцина знаят, че съдържа 7 пъти повече витамин С от цитрусите. Мастните киселини, омега-3 (α-линоленова киселина) в нея са пет пъти повече, отколкото в спанака, пише Марица

Съдържанието им е по-високо дори от някои рибни масла. Те спомагат за пречистване на кръвта и предпазват кръвоносните съдове от натрупване на плаки. Освен това пазят от склерозиране на съдовете и съответно от инфаркт. Богата е на витамини А, В6, В9, минерали – калций, калий, натрий, магнезий и фосфор, манган и желязо.

Тученицата предпазва и от рак. Тъй като съдържа два вида пигменти, които са мощни антиоксиданти – бетацианин и бетаксантин, тя предпазва организма от действието на свободните радикали.

За ядене стават листата и стъблата. Растението може да се използва като добавка към салатата или основен зеленчук, от него може да се приготвя таратор и пресни сокове. Тученицата може да се добави и към обичайни рецепти със спанак и лапад.

Друг полезен зеленчук през пролетта е руколата. С типичния си пикантен и леко нагарчащ вкус листенцата, приличащи много на българското глухарче, са мощен афродизиак. Консумацията им тонизира организма и се бори успешно с умората.

Руколата е богата на витамини А, С, К и на минералите калций, калий, натрий, фосфор и магнезий. Тя намалява нивото на кръвната захар, помага при анемия, кожни и възпалителни заболявания.

Подобрява обмяната на веществата и помага при отслабване. Рукола (Eruca sativa) е многогодишно тревисто растение, което расте по поляните на Европа, Мала Азия и Северна Африка. Въпреки че често е представяна като култивирано глухарче, всъщност руколата е съвсем различно растение и дори не са от едно семейство.

Диворастящата рукола е известна още от древността, а култивираната се отглежда едва от 20 години. На българския пазар се внася от Германия или Холандия, но и ние имаме подходящи условия за отглеждането .

Лападът е многогодишно растение от семейство Лападови, отглежда се като листен зеленчук и е разпространен навсякъде в Европа. Историята на лапада датира от античността, когато чрез него римските войски открили спасение от жаждата по време на военен поход.

Захари Стоянов споменава роднина на лапада в „Записки по българските въстания“ – киселеца, като благословено растение, което борците за свобода събирали в планинските гори.

В хранителния състав на лапада се съдържат витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, К, Е и С. Съдържа масло и дъбилни вещества. Богат е на минералните соли на желязото, калция, калия, фосфора и натрия.

Лекува анемия и псориазис.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама