Храната – от района и според сезона

40

Здравето на децата ни през зимата обсъдиха на форум в София.

Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци в България събра под един покрив водещи специалисти и диетолози в областта на детското хранене на дискусия за здравословното хранене на подрастващите през предстоящия зимен сезон. Сред участниците бяха и представители на Националния център по обществено здраве, Агенцията по храните, ръководители на детски и учебни заведения, родители и производители, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Експертите в храненето: най-често в детския организъм през зимата липсват витамини и минерали, които намаляват имунитета и го правят податлив на вируси и настинки.

Недостигът на някои хранителни вещества в студените дни може да наруши цялостното развитие на подрастващите и да повлияе сериозно както на растежа, така и на нервно-психическото и половото им развитие. „Витамините и минералите в плодовете и зеленчуците регулират обмяната на веществата, предпазват организма от най-ранна възраст от последствията на стреса и въздействието на мръсния въздух, нездравословните или замърсени храни, инфекциите“. Това каза д-р Силвия Паскалева, лекар по физикална и рехабилитационна медицина по време на форум, организиран от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България.  

Целта на срещата е да се обърне внимание не само на децата, но и възрастните да получат полезна информация за силата и ефекта, който дава храната, създадена от български продукти и производители. Организмите ни са адаптирани най-вече към храната, съставена от плодове, зеленчуци и билки, които се отглеждат на нашите ширини и в нашите климатични условия. 

След експертната част събитието продължи с традиционното детско образователно шоу-дегустация „Здрави и силни от малки“, което представи по по-различен и забавен начин продуктите от консервирани плодове и зеленчуци, произвеждани в България и ползите от включването им в дневното меню на подрастващите.  

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама