Празник по индийски: Милиони фоерверки и… „газова камера“

50

Столицата Делхи се обгази след празнуването на Дивали

Атмосферното замърсяване в индийската столица Делхи достигна една от връхните си точки след вчерашния голям празник Дивали и милионите фойерверки, които тогава се пускат, съобщи Асошиейтед прес, цитиран от dnes.bg.

Тази сутрин токсична мъгла обвиваше града и ограничаваше видимостта. Някои от малкото жители, които отиваха на работа, носеха медицински маски, за да се справят със смога.

Към 8:00 ч. сутринта местно време посолството на САЩ в Делхи регистрира концентрация на фини прахови частици от над 1000 микрограма на кубически метър при препоръчан от Световната здравна организация допустим максимум от 25.

По това време на годината студът и безветрието задържат замърсяващите частици ниско до земята и превръщат 20-милионния град в „газова камера“ – често използван израз от представителите на местните власти.

Фините частици в тази замърсяваща мъгла увеличават рисковете от сърдечносъдови заболявания и рак на белите дробове.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама