Вече не сме агресивни на пътя, по-често снимаме и публикуваме в социалните мрежи

55

Едва 18% от шофьорите твърдят, че през последния месец не са извършили нарушение на пътя.

Това показва проучване на Съюза на българските автомобилиста, пише Дневник. Изследването е непредставително, като в него са участвали около 6 хил. души, които са минали през центровете на асоциацията и са попълнили анкетните карти.

Така над 80 на сто от участвалите в изследването признават, че са извършили поне едно нарушение през последния месец. Почти половината от тях посочват, че най-често превишават скоростта извън населено място, а всеки трети твърди, че е правил това и в населено място.

Отвръщането на агресията с агресия вече е все по-малко срещано, показват резултатите от проучването. Близо 90% от хората са посочили, че никога не биха увредили по някакъв начин автомобила на опонента си на пътя, нито пък да го нападнат физически. Все по-често обаче единият шофьор заснема случващото се и го публикува в социалните мрежи.

Почти 30% от анкетираните са свидетели всеки ден на агресия на пътя. 39 на сто посочват, че много често са виждали подобни инциденти.

Най-честият повод за раздразнение сред шофьорите е лошата пътна настилка. Близо половината от участвалите в проучването обвиняват именно състоянието на пътищата за крайните си реакции. Едва 6.6 на сто се ядосват на поведението на пешеходците.

Еднакъв процент – 56.4, посочват, че по-ниски данъци или застраховки, както и засилен контрол от страна на полицията биха ги мотивирали да са по-отговорни на пътя.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама