Колко българи искат Симеонов да си ходи?

34

64% смятат, че Бойко Борисов също носи вина за ситуацията около вицепремиера.

Мнозинство от 81% от българските граждани смята, че Валери Симеонов трябва да подаде оставка във връзка с изказването си за майките на деца с увреждания. 15% са на обратното мнение, а останалите не могат да преценят.

Колкото до правителството, мнозинство от 56% са против оставката му, а 34% са „за“, докато останалите не могат да отговорят.
64% смятат, че и Бойко Борисов е отговорен в ситуацията около Валери Симеонов, а 31% са на противоположната позиция. Останалите се затрудняват да отговорят. Това сочат данни на социолозите от „Галъп интернешънъл“ от независим телефонен сондаж. „Галъп“, цитиран от actualno.

Снимка: Tanq Božić

Доплащането за здраве остава един от основните проблеми за пациентите Около 2/3 от българите, които са били в болница през последните 5 години, са „много доволни“ или „по-скоро доволни“

Практически всички демографски групи предпочитат оставката на Валери Симеонов. Изключение донякъде правят привържениците на „Обединени патриоти“, където близо 60% са против оставка, а близо 40% са „за“. Обратната е картината при симпатизантите на ГЕРБ – над 50% „за“ и около 40% – „против“.

В този въпрос, разбира се, се отразява не само оценката за конкретния скандал, а и генералното отношение на попитаните за участието на Симеонов в политиката. Оставката на правителството обаче предизвиква повече нюанси в мненията. Повечето обществени групи са „против“. Електоратът на БСП е по-скоро „за“. Онези, които не биха гласували и които биха гласували с „не подкрепям никого“, т.е. дистанцираните от политиката хора, са разделени в мненията си.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама