24.8 C
София
вторник, май 7, 2024
Начало България Какво ще се случи с бебето на пияните ромки?

Какво ще се случи с бебето на пияните ромки?

106

Дали ще бъде върнато на майката, или институциите ще поемат грижата за него?

Жени в нетрезво състояние разнасят полуголо бебе в студените сутрешни часове. Това се случва в София около 7 ч. сутринта в четвъртък. Случаен минувач успява да заснеме случката. Клипът провокира вълна от възмущение в интернет. Видеозаписът беше споделен близо 19 000 пъти и предизвика почти 4 000 коментара. Сигналът до властите подават други хора, видели малко по-късно двете жени и бебето на улицата. Момиченцето е настанено в център за настаняване от семеен тип, съобщава NOVA.

Дали ще бъде върнато на майката, или институциите ще поемат грижата за него?

„Целият екип си свърши много бързо работата. Първо полицаите пристигат много бързо и закарват детето в здравно заведение. Там се полагат необходимите грижи за бебето. От там сигналът идва при нас. Ние направихме проучване и разбрахме от колегите в дирекция социално подпомагане  „Оборище”, че това семейство е проучено съвсем наскоро, след подаден сигнал на 25 октомври. Разбрахме, че детето живее в „Малашевци” , в стара, порутена къща при лоши битови условия“, заяви директорът на дирекция Социално подпомагане – „Лозенец” Веселим Кожухаров.

Той допълни, че не е имало как 3-месечното момиченце да бъде взето от родителите още на 25 октомври, защото първо трябва да се проучи случаят. В ефира на „Здравей, България“ той изказа благодарност към будните гражданите за тяхната социална отговорност.

Оттук нататък детето ще прекара 6 месеца в центъра за настаняване от семеен тип. С майката ще направи опит да се работи. Ще се проучи има ли възможност то да бъде реинтегрирано в семейство на роднини. Ако това не стане, ще се проучи приемно семейство“, каза още директорът.

„Знаем, че след като бъде изписана една родилка, в рамките на една  седмица педиатър прави оценка на семейството и средата, в която детето ще израсне. Съответно, ако има нередности, се сигнализират съответните социални служби“, каза в студиото на “Здравей, България“ Огнян Исаев от “Ромски образователен фонд“.

 

„Крайно време е да имаме единен стандарт какво е това отговорно родителство, независимо дали става дума за роми, или българи. Детето вече е загубило психологическата връзка майка-дете. То със сигурност има травма“, каза  психологът Младен Владимиров.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама