Внимание, шофьори: Започва акция „Зима“

22
Снимка ПИК

Започват засилени проверки по пътищата в рамките на акция “Зима”, която стартира от днес.

До 15 ноември шофьорите трябва да сменят гумите на автомобилите си.

50 лева е глобата за гуми, неподходящи за зимни условия, посочи директорът на отдел “Пътна полиция” към Главна дирекция “Национална полиция” Росен Рапчев. Той изтъкна, че през миналата година са съставени над 1 милион акта за нарушения.

И тази година акция „Зима“ ще бъде разделена на три етапа. Дните от 1 до 10 ноември са отредени за пешеходците, след това от 11 до 20 ноември е вторият етап, посветен на велосипедистите. Третият етап е от 21 ноември до 30 ноември и ще бъде насочен към кампания за безопасно шофиране през зимата. „Всяко нарушение, установено от нашите контролни органи, ще бъде санкционирано на момента. Тази година няма да даваме толеранс и да предупреждаваме“, категоричен е Рапчев.

Глобата за техническа неизправност като например неизрядните чистачки е 50 лева. 50 лева е санкцията и за гуми, неподходящи за каране при зимни условия.

За настоящата акция „Зима“ са отпечатани 300 000 листовки с 10 съвета за безопасно движение през зимния сезон, напомниха от СБА. Основните са няколко – да се монтират гуми с дълбочина на протектора не по-малка от 4 мм, да се зареди незамръзваща течност в охладителната система на автомобила и да се налее незамръзваща почистваща течност за чистачките. „Хубаво е водачите да използват последните топли дни, за да се подготвят, да проверят работи ли парното и своевременно да се погрижат за това. Да си проверят наличностите в аптечката, добре е да си приготвят и оставят в багажника вериги за сняг и въже за теглене“, казва председателят на СБА Емил Панчев.

Според статистиката на МВР за периода от ноември 2017 година до края на март тази година в страната са станали 2527 тежки пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 247 и са ранени 3175 души.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама