Валери Симеонов подал сигнал в службите за ДАБЧ (ВИДЕО)

35

Вицепремиерът Валери Симеонов съобщи пред журналисти в Министерския съвет, че е подал сигнал за злоупотребите в Държавната агенция за българите в чужбина.

„Лятото на 2017 г. получих сигнали за злоупотреби за тогавашната работа на Агенцията за българите в чужбина. Лицето се казва Катя Матева, служителка в министерството на правосъдието. Предоставиха ми данни, но тъй като не успях да установя достоверността на тези факти, информирах Каракачанов за сигналите и получих от него съгласие да предоставя съответните материали на компетентните служби. С тези обстоятелства, които изнасям, отговарям на исканията за оставка, които са абсолютно несъстоятелни. Като длъжностно лице съм направил всичко, което съм бил длъжен да направя“, каза на извънреден брифинг Валери Симеонов.

Искам да разясня какви са моите задължения по отношения за Държавната агенцията на българите в чужбина. Задълженията ми са по координация, координиране на дейността на Държавната агенция за българите в чужбина. Смея да твърдя, че до момента стриктно, прецизно и ефективно изпълнявам задълженията си. След като 2016 година имаме нула сезонни работници от държавите с български общност , тази година имаме над 16 хил. души, каза вицепремиерът Валери Симеонов.

Той посочи още, че е спомогнал за облекчаването на режима за получаване на синя карта от гражданите на трети страни от български произход, както и за засилването на работата на ДАБЧ с българските общности в Украйна, Западните Балкани, Албания и Македония.

„Това е работата ми като администратор, който трябва да координира дейността на агенцията. Нямам задължения за контрол и ръководство. Изпълнил съм задълженията си“, каза вицепремиерът Валери Симеонов в извънредно изявление.

БСП, ДПС и „Воля“ поискаха оставката на Симеонов като изтъкнаха и връзката му с Държавната агенция за българите в чужбина, където избухва поредният за това управляващо мнозинство корупционен скандал. Затова БСП настоява за дълбочинно разследване не само на конкретните заподозрени, но и на всички техни политически връзки и покровителства.

„Призивите за оставката ми от трите партии БСП, ДПС и „Воля“ по повод акцията в Държавната агенция за българите в чужбина са неоснователни. Опозиционните партии призовават аз да подам оставка, тъй като трябва да упражнявам контрол, който не упражнявам и че съм принципал на агенцията“, заяви вицепремиерът.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама