Парламентът прие новия Закон за киберсигурност

37

Законът за киберсигурност беше на второ четене.

Със закона се регламентира управлението и организацията на Националната система за киберсигурност, националния координатор по киберсигурност, секторни екипи за реакция при инциденти в киберсигурността, както и национален екип за реакция при инциденти в киберсигурността, предава Дарик.

Управлението и организацията на системата за киберсигурност ще се осъществява от Министерския съвет. За подпомагане изпълнението на тези дейности към правителството се създава Съвет по киберсигурността, който е консултативен и координиращ орган. Председател на съвета ще е вицепремиер, определен от премиера.

Членовете ще са – министрите на вътрешните работи, на отбраната, на външните работи, на финансите, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на енергетиката, на здравеопазването, на околната среда и водите. В състава ще влизат и началникът на отбраната, главният секретар на МВР, председателят на ДАНС, председателят на Държавна агенция „Разузнаване“, директорът на Служба „Военна информация“, началникът на НСО, председателят на Държавна агенция „Електронно управление“, секретарят на Съвета по киберсигурността, секретарят на Съвета по сигурността към Министерския съвет, представител на президента на републиката, изрично определен от него с указ. Държавният глава, председателят на Народното събрание и премиерът ще могат да участват лично в заседанията.

Премиерът ще трябва да определи и национален координатор по киберсигурността, който ще е и секретар на Съвета по киберсигурността. Правителството ще трябва да приеме Национална стратегия за киберсигурност и Национална стратегия за мрежова и информационна сигурност.

Председателят на Държавна агенция „Електронно управление“ ще трябва да създаде, води и поддържа регистър на съществените услуги. „Съществени услуги“ по силата на закона са онези, чието предоставяне зависи от електронни съобщителни мрежи или от информационни системи и чието прекъсване може да окаже значително увреждащо въздействие върху предоставянето на социални или икономически дейности.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама