Етиопия се сдоби с първата жена президент

182

Етиопските депутати избраха Сахле-Ворк Зевде (Sahle-Work Zewde) за първата жена президент на страната.

Г-жа Сахле-Ворк Зевде е опитен дипломат и сега е единствения държавен глава в Африка, предаде BBC.

Снимка: AFP

Избирането й за церемониална позиция идва седмица след като министър-председателят Аби Ахмед назначи кабинет с половината от постовете, заети от жени.
След като положи клетва, президентът Sahle-Work обеща да работи усилено, за да превърне равенството между половете в реалност в Етиопия.

Позовавайки се на парламента, тя също обеща да насърчи мира: „Настоявам ви всички да подкрепите мира си в името на майка, която е първата, която страда от липсата на мир“.

Новият президент искаше от самото начало да наблегне на равенството между половете, като каза на депутатите, че ако смятат, че говори твърде много за жените, тя едва сега е започнала.

Снимка: Reuters

Вече може да има равенство между мъжете и жените в новия кабинет, но все още има дълъг път да бъде извървян.

Назначението на г-жа Sahle-Work е приветствано от етиопците в социалните медии, като мнозина го наричат „исторически“.
Тя е била описвана като първата жена-държавна глава на Етиопия в съвременната епоха, като някои запомнят императрица Зевджиту, която управляваше страната в началото на 20-ти век.

Г-жа Sahle-Work бе гласувана след неочакваното оставка на своя предшественик Mulatu Teshome.

Ръководителят на щаба на премиера, Fitsum Arega, коментира, че „в едно патриархално общество, като нашето, назначаването на държавен глава не само определя стандарта за бъдещето, но и нормализира жените като вземащи решения в обществения живот“.

Президентът Sahle-Work е посланик на Етиопия в Сенегал и Джибути. Тя също има редица позиции на ООН, включително ръководител на мироопазващите органи в Централноафриканската република (ЦАР).
Непосредствено преди да стане президент, г-жа Sahle-Work беше представител на ООН в Африканския съюз.

По статията работи: Ирина Вълчева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама