11 жертви при стрелба в синагога в Питсбърг

67

Единадесет души бяха убити при стрелбата днес в синагога в американския град Питсбърг, щата Пенсилвания, предаде ТАСС, като се позова на телевизия Си Би Ес.

Предишните данни бяха за най-малко осем жертви и няколко ранени. Нападателят е задържан. Телевизия Ен Би Си съобщи за осем убити и 12 ранени, сред които трима полицаи.

Служителите на реда били ранени в престрелка с нападателя, който по-късно се предал, след като бил прострелян, съобщи телевизионният канал Си Ен Ен.

Местната телевизия Кей Ди Кей Ей описа стрелеца като брадат бял мъж със здраво телосложение, предаде Ройтерс. Противоречиви са сведенията къде точно е била извършена атаката. Някои медии съобщават, че нападателят открил огън в синагогата, а други – близо до нея.

В момента на стрелбата синагогата била пълна с хора, дошли на съботната служба.

Според Си Би Ес, която се позовава на полицейски източници, нападателят викал „Всички евреи трябва да умрат“, влизайки в синагогата. Полицията потвърди, че стрелецът е задържан, и съобщи за няколко загинали вътре в синагогата, както и за трима ранени полицаи.

„За момента нямаме допълнителна информация, защото продължаваме да претърсваме сградата и да установяваме дали съществуват още заплахи“, заяви полицейският говорител Крис Тогнери, цитиран от Асошиейтед прес.

Президентът Доналд Тръмп съобщи в туит, че следи ситуацията.Според Ройтерс Тръмп е заявил, че САЩ трябва да затегнат законите за смъртното наказание за престъпления като днешното.

Извършителят на атаката бе идентифициран като Робърт Бауърс, на 46 години, съобщи телевизия Си Ен Ен, като се позова на правоохранителните органи. Задържан е, след като бил ранен от полицаи, с които влязъл в престрелка.

Нападателят публикувал антисемитски послания в дясната социална мрежа Габ (Gab) непосредствено преди атаката, съобщи британският в. „Мирър“.

„ХИАС (HIAS) иска да вкара (в САЩ) нашественици, които да убиват нашия народ. Не мога да гледам отстрани как моят народ бива избиван. Гледайте, Влизам“, написал Бауърс.

Той визирал американска еврейска организация, която оказва помощ на бежанци.

 

 

 

 

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама