Силно земетресение разлюля Румъния

61

Земетресението, станало в 3:38 местно време в Румъния, е било с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер, на дълбочина 150 км. в окръг Бузъу, съобщи агенция „Аджерпрес“.

Епицентърът е бил близо до селищата Нехою и Ковасна във Вранчанската сеизмична зона. Трусът е бил усетен освен в България, и в Украйна и Молдова. Последвал е вторичен трус от 3,1 по Рихтер.

До момента няма данни за пострадали и разрушения. Това е най-силното земетресение в Румъния от 2014 г. насам, отбелязват местни медии. Земетресението не е причина за тревога и е част от нормалната сеизмична активност в района на Вранча.

Това заяви пред агенция „Аджерпрес“ Константин Йонеску, генерален директор на Националния институт за изследвания по физика на Земята. Не се очакват силни вторични трусове. От инспекцията на извънредните ситуации идентифицират евентуални щети.

От румънската спешна помощ съобщават, че първите 15 минути след земетресението е имало 12 повиквания към номер 112, но те са били случаи на пристъпи на паника. Трусът в окръг Бузъу доведе до спиране на електрозахранването в някои селища, но то вече е възстановено. Последните земетресения с магнитуд от над 5 по Рихтер в района на Вранча станаха през септември и декември 2016 г.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама