ФБР разследва компания Tesla

33

Служители на ФБР водят разследване, за да установят дали компанията Teslа не е заблуждавала инвеститорите, представяйки им невярна информация, включително и за обемите на произвежданите нови електрически автомобили Model 3.

Това съобщи в. „Уолстрийт джърнъл“, цитиран от БНР.

Разследването се води от прокуратурата в Сан Франциско, щата Калифорния, според източниците на изданието.

ФБР проверя по-специално дали Teslа не е разпространявала невярна информация за производството на Model 3 и дали не е подвеждала инвеститорите за състоянието на компанията в началото на 2017 г.

Бизнес изданието уточнява, че следователите са активизирали дейността си през последните седмици, след като Тесла се споразумя с Комисия по ценните книжа и фондовите борси в САЩ по иска срещу него. Комисията твърдеше, че тя е подвела инвeститорите, тъй като не е бил осигурил сумата от 25 до 50 милиарда долара, която би била необходима за изпълнението на операция по изтеглянето на компанията от борсата, планирана от него.

След като първоначално отхвърлиха обвиненията на Комисията, шефът на компанията Илон Мъск лично и Teslа се съгласиха да платят общо 40 милиона долара глоба за уреждане на въпроса, без да признаят или отрекат нарушението. Освен това Мъск прие да се откаже от председателския пост в съвета на директорите за най-малко три години като част от съдебното споразумение, макар че може да остане главен изпълнителен директор на компанията, която се превърна в негов синоним.

В четвъртък „Тесла“ отчете печалба за първи път от две години, приключвайки положително третото тримесечие, което бе белязано от разследване за измама срещу Мъск. Той обаче изпълни обещанието си да изведе на печалба производителя на е-мобили, след като успя да увеличи производството на първата електрическа кола, предназначена за масовия пазар Model 3.

Чистата печалба на компанията е била $311,5 млн. За периода юли-септември спрямо загуба от $619 млн. за същия период миналата година. Това е едва третият път, в който Teslа отчита тримесечна печалба за осемгодишната си история като публично търгувана копания.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама