Броят на хората с инсулт у нас се увеличава с всяка година

35

От 52 000 случая на мозъчен инсулт, регистрирани у нас през изминалата година, най-модерно лечение е приложено само при 450.

420 са тромболизите, а едва 32 – тромбектомиите, които дават възможност за излекуване на пациента, информира Дарик един от най-добрите неврохирурзи у нас д-р Нурфет Алиоски.

Специалистът, който завежда Отделението по ендоваскуларна неврохирургия в болница „Св. Анна“, допълни, че броят на хоспитализираните заради инсулт пациенти у нас нараства с всяка година, а причината за това е във факта, че населението ни застарява.

„Броят хоспитализирани пациенти с исхемичен мозъчен инсулт са 52 446. Броят на извършените интравенозни тромболизии за цялата страна са 407. Това означава, че това са пациенти, които са пристигнали до четвъртия час в лечебното заведение и влизат в т.нар. „златни часове“, в които е възможно да се направи тази интравенозна тромболиза. Броят на извършените механични тромбектомии за миналата година е само 32. Тоест това е периодът до шестия час от началото на симптоматиката до провеждането на механична тромбектомия. В сравнение с колосалната цифра от над 52 000, честно казано, бройката е много малка“, коментира д-р Нурфет Алиоски.

По думите на неврохирурга това, което ни липсва, е комплексност. „Целият този етап на обгрижване на такъв тип пациент е колективен „спорт“. То е свързано с дейността на 112, хората, които са на телефона, колегите от Спешната помощ, колегите от Спешно отделение в болницата, колегите невролози и ние включително. Защото всичко това трябва да става в определен период от време. Всичко, което е след шестия час, просто няма смисъл от бързане“, допълни той.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама