Павлина Панова и Надежда Джелепова са новите конституционни съдии

36

Павлина Панова и Надежда Джелепова бяха избрани за конституционни съдии от общото събрание на Върховния касационен и Върховния административен съд днес.

Двете получиха съответно 104 и 90 гласа и събраха мнозинство от повече от половината присъстващи, което не наложи трети тур на гласуване, съобщи Дарик.

До момента Панова и Джелепова бяха зам.-председатели на двете върховни съдилища. Мандатът на общо четирима конституционни съдии изтича следващия месец.

Днес стана ясна и номинацията на държавния глава Румен Радев за конституционен съдия. Това е проф. Атанас Семов, който в момента е член на Правния съвет при президента. Семов е и бивш зам.-председател на 41-то Народно събрание.

Новите членове се излъчват от парламента, президента и двете върховни съдилища. Парламентарният кандидат Красимир Влахов бе гласуван по-рано този месец.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама