Перфектен правоъгълен айсберг забеляза НАСА

89

Айсберг в перфектна форма заснеха при полет на НАСА.

По време на изследването, предназначено да оцени промените във височината на няколко ледници, забеляза  айсберг, сякаш отрязан в перфектна правоъгълна форма от човек. Операцията IceBridge, най-продължителното въздушно проучване на полярния лед на НАСА, прелетя над северния антарктически полуостров, за да разбере как ледът се променя през годините.

„Странно и доста интересно, често виждам айсберг с относително прави ръбове, но никога с четири прави ъгли като този – каза изследователят Джеръми Харбек. Правоъгълният айсберг изглеждаше прясно издялан.
И въпреки че айсбергът е доста странен, той е напълно естествен феномен. Традиционните айсберги често са грамади от лед с връх, подаващ се от водата.

Има обаче и съвсем различен тип айсберги, наречени табуларни. Те имат почти вертикални страни и равен плосък връх. Ъглите им могат да бъдат близо до 90 градуса, подобно на снимания от НАСА.

В този случай айсбергът вероятно не е много стар, тъй като вятърът, вълните и морските пръски в крайна сметка ще загладят острите му ръбове и ще го закръглят, каза Кели Брънт, учен от американската космическа агенция.

Обикновено само 10% от айсберга се намира над повърхността на океана, когато той плава. На това конкретно изображение обаче не е ясно дали той е напълно плаващ или частично заседнал на дъното на океана.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама