Вотът на недоверие към кабинета „Борисов 3“ не мина

30

Кабинетът „Борисов-3“ оцеля.

За събарянето му гласуваха 99 народни представители. За оставането бяха 133. Очаквано гласуваха повече в полза на запазване мандата на правителството. Общо гласуваха 232 депутати, съобщава news.bg.

По време на гласуването в пленарна зала не присъства премиерът Бойко Борисов.

Припомняме, на пленума на БСП бе обявено, че след обявените предложения за здравна реформа от министър Кирил Ананиев социалистите подготвят третия си вот на недоверие към правителството „Борисов 3“.

От БСП заявиха, че няма да търсят подкрепа в останалите парламентарно представени партии и опозицията в лицето на ДПС, а подкрепа ще търсят в съсловните организации и засегнатите от реформата страни. БСП се срещнаха с представители на Българския лекарски съюз, преди това и със застрахователи, а преди това срещите протекоха с неправителствени организации и др.

Първият вот на недоверие към кабинета „Борисов-3“ беше внесен на 17 януари 2018 г. с мотив – провалът на правителството с борбата с корупцията.

Гласуването беше на 25 януари и кабинетът „Борисов 3“ очаквано оцеля. За събарянето на властта гласуваха 103 депутати. В подкрепа на управлението на Бойко Борисов се обявиха 131 народни представители. За да е успешен един вот на недоверие са нужни минимум 121 депутатски гласа.

Вторият вот на недоверие беше по темата сигурност, като аргументите на социалистите се разпростряха от битовата престъпност, през състоянието на системата МВР до техническото състояние на въоръжението в Българската армия. Вотът беше внесен на 20 юни, след инцидента с хеликоптер, при който загинаха двама военни пилоти, а трети беше тежко ранен.

Третият кабинет на Бойко Борисов оцеля и при втория вот на недоверие, внесен отново от БСП. Гласуването беше на 29 юни. За събарянето на властта тогава бяха 104 депутати, а 131 запазиха правителството.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама