Тръмп се закани, че САЩ ще увеличат ядрения си потенциал

27

САЩ ще увеличат ядрения си потенциал. Това обяви президентът Доналд Тръмп, който продължава с провокативната реторика, след като през уикенда заяви, че оттегля страната си от договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

Вашингтон ще продължава да увеличава и подобрява ядрените си оръжия, докато другите страни не се вразумят, добави държавният глава. Под другите той визира Русия и Китай. Според Тръмп Кремъл не изпълнява ангажиментите си по договора, което автоматично означава, че няма причина САЩ да остават страна по него. Когато те се вразумят, ние ще постъпим умно и ще прекратим това. И не само ще прекратим, но и ще съкратим този потенциал, заяви Тръмп. След като в събота стана ясно, че президентът оттегля страната от споразумението, последва вълна от критики и предупреждения от международната общност. ЕС призова САЩ да обмислят възможните последици за световната сигурност като същевременно настоя Русия да спазва изцяло договора. Китай пък поиска Вашингтон да помисли добре преди окончателно да вземе такова решение. Без изненади, Москва заговори за ответни действия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че ако намеренията на Съединените щати да излязат от договора бъдат осъществени, светът ще стане по-опасен.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама