Осъждан съдия дал условна за двама прегазени младежи

90

Преди дни магистратът от Окръжния съд във Велико Търново Теодор Милев постанови условна присъда на шофьора Антон Иванов, който преди година прегази на тротоар в Горна Оряховица двама млади мъже.

40-годишният Димитър почина на място, а 20-годишният Красимир изпадна в мозъчна смърт. Лекарите във великотърновската болница не успяха да го спасят и два дни по-късно той също издъхна. Младежът обаче даде живот на 4-ма души, след като роднините дариха органите му, пише dir.bg

Съдия Милев гледа делото по съкратената процедура. Така шофьорът Антон Иванов получи само 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок.

Решението на магистрата накара бащата на 20-годишния Краси – Янко Енев, да напише сърцераздирателно писмо до медиите. Това предизвика буря от възмущение и ярост в социалните мрежи.

Местният в. „Борба“ вчера припомни биографията на съдията, която свидетелства, че самият той е не по-малко скандален от решението по делото.

63-годишният Теодор Милев е съдия от кариерата. Бил е председател на съда в родния си град Горна Оряховица, после управлява Окръжния съд във Велико Търново, припомня в. „Борба“.

През 2007 г. магистратът е заловен в Горна Оряховица да кара леката си кола с 1,7 промила алкохол. В началото на март 2010 г. Окръжният съд във Варна окончателно го осъжда на 6 месеца пробация и поправителен труд плюс 10% удържане от заплатата, като времето на наказанието не се признава за трудов стаж. За това престъпление магистратът обаче не е отстранен от работа.

Същата година прокуратурата повдига обвинение на Теодор Милев за престъпления по служба и нанесена вреда на бюджета в размер на 27 000 лева от 2004 г. до 2007 г. Той е отстранен от длъжност като съдия с решение на Висшия съдебен съвет до приключване на въпросното наказателно от общ характер дело. След като магистратът е напълно оправдан по него, съдебният съвет го връща на работа. Като компенсация за времето, през което е бил отстранен от длъжност, са му платени близо 60 000 лв.

Така съдия, хванат да пие и да кара и осъден за това и после подсъдим за престъпление по служба, е върнат в храма на Темида и продължава да правораздава. Ще го прави още две години, защото магистратите у нас се пенсионират на 65 г.

Междувременно бащата на загиналия Краси обяви, че ще обжалва условната присъда на убиеца на сина си. Същото ще направи и прокуратурата.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама