Жертвите в Крим станаха 18, предимно деца (ВИДЕО+СНИМКИ)

27

Взривно устройство, пълно с шрапнели, избухна в Политехническия колеж в Керч, град в източната част на Кримския полуостров. Загиналите са най-малко 18, а ранените – поне 50. Повечето от жертвите са тийнейджъри.

Малко след разпространението на новината властите заявиха, че експлозията е терористичен акт. Заподозрян за жестокото престъпление е 22-годишен младеж, който учи в колежа. След атаката той се е самоубил.

Взривът избухнал в трапезарията на учебното заведение. Според директорката маскирани нападатели отваряли вратите на стаите на втория етаж и стреляли с автомати на посоки.

Всички училища в района са евакуирани. На мястото на експлозията веднага пристигат служители на Федералната служба по сигурност, както и осем екипа на спешната помощ. Изпратен е и самолет Ил-76 на руското Министерство на извънредните ситуации, с който пристигат още лекари и се доставят медицински средства. По случая е образувано углавно дело, а с разследването се заеха експерти на Централния следствен комитет на Русия, които имат опит с терористични актове.

В колежа работят специалисти по взривна техника, а след това ще влязат и следователите, които ще огледат мястото непосредствено в епицентъра на взрива. Разпитват се свидетели и очевидци, изучават се видеозаписи от камерите за наблюдение.

Руският президент Владимир Путин е информиран за случая, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че се разглежда версията за терористичен акт.

В руската Държавна дума депутатите запазиха минута мълчание в памет на загиналите. Властите в Крим обявиха тридневен траур.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама