Държавата дава 10 млрд. лева за пенсии

65

Държавата дава около 10 млрд. лв. за пенсии през следващата година.

Това с 500 млн. лв. повече от тези, които са предвидени за 2018 г., обясни социалният министър Бисер Петков.

По думите му още от първите месец на управлението си правителството правело стъпки за увеличаване на минималната пенсия. Той припомни, че преди по-малко от година размерът ѝ е бил около 160 лв., а сега е 207. 60 лв. От 1 юли 2019г. пък е предвидено тя да достигне 220 лв.

Според Петков ако исканията на протестиращите пенсионерски организации бъдат изпълнени това ще доведе до дисбаланс в системата. Те настояват минималният размер на парите за старини, които получават да бъде 55 на сто от минималната работна заплата.

Освен това искат инвалидните пенсии за общо заболяване, трудова злополука, професионална болест или военна инвалидност да се определят след актуализиране на нормативната и поднормативната уредба свързана със социалното осигуряване, здравеопазването, медицинската експертиза и оценката на работоспособността на хората с увреждания. Те трябвало да са обвързани с размера на социалната пенсия за старост. Протестиращите искат и премахване на тавана не пенсиите.

„Предвиденото индексиране с 5.7% от 1 юли следващата година ще развърже този проблем“, коментира Петков. По думите му вдигането на тавана на 1200 лв. ще позволи на над 40 хил. пенсионери, чиито пенсии са ограничени от максималния размер, да получат реалния такъв. „А за другите, за които ще остане таванът, ще получат също увеличаване от 290 лв. на изплащания им размер“, допълни още Петков.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама