Отбелязваме Празника на авиацията и Военновъздушните сили

63

Празникът на авиацията и Военновъздушните сили отбелязваме днес, когато се навършват 106 години от първия боен полет.

На 16 октомври 1912 година Радул Милков и Продан Таракчиев извършват първия боен полет в Европа – разузнаване над Одрин в първата фаза на Балканската война. Двамата излитат със самолет „Албатрос“ от базата си край Свиленград. Завръщат се успешно след като успяват да проучат турските укрепени позиции в Одрин и да хвърлят няколко бомби над жп възела в Караагач. Към края на 1912 година българската бойна авиация наброява вече 23 самолета – колкото тази на Великобритания например.

По случай празника в авиобазите на ВВС ще бъдат организирани дни на отворените врати. Посетителите ще имат възможност да наблюдават планираните регулярни полети, както и да се запознаят с предназначението и характеристиките на авиационната, самолетообслужващата и логистичната техника, въоръжението и специалното оборудване на експлоатация във формированията, съобщава БНР.

В празничния ден в 15.00 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците в Музея на авиацията – Крумово. В 17.30 ч. в гранд хотел „Пловдив“ ще започне тържествено събрание. Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков ще поздрави личния състав по повод празника и ще награди военнослужещи и цивилни служители, отличени за доказан висок професионализъм при изпълнение на служебните задължения.

Историята на българското въздухоплаване се свързва с годината 1892, когато поручик Васил Златаров и негов колега от българската армия летят с френския дирижабъл „Ла Франс“. По-късно те успяват да убедят командването в нуждата от бойна авиация и през 1906 с указ на цар Фердинанд е създадено Въздухоплавателното отделение. А това нарежда българската военновъздушна авиация сред най-старите в Европа

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама