Бизнесът е против квотите за хора с увреждания

59

Работодателските организации не подкрепиха проектозакона за хората с увреждания на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Основната причина, заради която не одобряват разработения от социалното министерство и майките на деца с увреждания проект, е квотата за наемане на инвалиди, пише „Монитор“.

От бизнеса не са съгласни и със санкцията при неизпълнението им, която според работодателите е нов вид данък. В законопроекта се предвижда в такъв случай фирмите да дължат ежемесечно компенсационна вноска в размер на 30 на сто от минималната работна заплата за всяко незаето работно място, предназначено за инвалид. Това означава, че санкциите, които ще събира инспекцията по труда ще стигнат до 10 000 лв., обясни Димитър Бранков от Българската стопанска камара. По думите му от нея ще бъдат засегнати всички малки предприятия, които у нас са около 35 хил. Според Бранков заложените в законопроекта квоти идвали като допълнение към сега действащите задължения за трудоустрояване, които започват от 2% и стигат до 10%. Той изчисли, че някои от предприятията ще са длъжни 14 на сто от наетите им работници да са инвалиди.

Освен това работодателите са категорични, че водещо при медицинската експертиза и в този проектозакон остава ТЕЛК-овото решение. По време на тристранката стана ясно още, че бизнесът иска предприемане на мерки за заетостта в специализираните предприятия, където в момента били заето около 2000 души, а 29 години по-рано те били над 50 хил. Докато КНСБ категорично подкрепиха закона за хората с увреждания, то от КТ „Подкрепа“ запазиха неутралитет. „Този закон можеше да е по-добър, но можеше и да е много по-лош“, каза Димитър Манолов, председател на КТ „Подкрепа“. По думите на вицепремиера и председател на тристранния съвет Валери Симеонов това бил закон заченат в грях и направен под безпрецедентен натиск. Въпреки това той благодари на социалния министър Бисер Петков и екипа му за денонощния труд, които са положили.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама