Задава се краят на управлението на Меркел

43

Две партии от общо трите, съставящи управляващата коалиция в Берлин, се провалиха с трясък на регионалните избори в Бавария.

Третата – ХДС, на Ангела Меркел също е доста притеснена от загубата на доверие. След две седмици идват още едни местни избори – в провинция Хесен, където според предварителните допитвания християндемократите също са изправени пред перспективата да загубят позициите си, съобщава Monitor.bg.

Там също така може да се реши и съдбата на Меркел, защото поражението ще се разглежда на конгреса на ХДС през декември, където тя може и да не бъде избрана за лидер на партията си. Резултатите от местния вот в Бавария съвсем явно очертаха възможността за преждевременен край на Голямата коалиция в Берлин, пише сп. „Шпигел”.

Християнсоциалният съюз, консервативните баварски партньори на германската канцлерка Ангела Меркел, отбелязаха най-лошото си представяне на регионални избори в провинция Бавария от повече от шест десетилетия, пише британският в. „Гардиън“ и прогнозира, че този „унизителен“ резултат вероятно ще отслаби още повече коалиционното правителство.

На изборите беше заложена съдбата на Християнсоциалния съюз (ХСС), а заедно с нея и балансът на управляващата коалицията с Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлерката. Тъй като ХСС е само баварска партия, тя не може да си позволи да губи позиции в провинцията. Но току-що понесе историческо поражение, получавайки по неокончателни данни само 37,3 на сто от местата, което означава загуба на десет пункта.

ХСС загуби абсолютното си мнозинство, пометена от устрема на Зелените и на крайната десница, пише френският в. „Монд“. На тези избори Зелените са големите победители, печелейки 17,8 на сто, близо два пъти повече от другите съюзници на Меркел – Германската социалдемократическа партия (ГСДП), получила 9,5 на сто.

Тези резултати изобщо не успокояват германската канцлерка, особено ако се има предвид, че на 28 октомври нейната ХДС също се явява на избори в провинция Хесен, където управлява в коалиция със Зелените. Резултатите от изборите в тези две провинции „ще окажат влияние на националната политика и като следствие – на репутацията на канцлерката“, предупреди в петък председателят на Бундестага Волфганг Шойбле.

През декември самата Ангела Меркел ще се яви на избори, за да остане начело на ХДС. Тя преживя трудна политическа година вследствие на решението си от 2015 г. да допусне в Германия над 1 милион търсещи убежище, коментира в. „Монд“.

Резултатите от баварските избори означават, че Християнсоциалният съюз ще трябва да управлява в коалиция – за втори път от 1962 г., отбелязва френският в. „Еко“. Премиерът на Бавария Маркус Зьодер обяви вчера намерението си да се коалира с независимите консерватори от „Свободните избиратели“, които получиха историческия резултат от 11,6 на сто.

Резултатът от гласуването в германската провинция Бавария означава, че избирателите отхвърлят „старата система“ в Европа, каза италианският вътрешен министър популист Матео Салвини, цитиран от ДПА. „В Бавария победи промяната, а Европейският съюз загуби“, заяви Салвини, който е лидер на дясната партия „Лига“.

„Ариведерчи (довиждане – на италиански), Меркел, Шулц и Юнкер“, заяви Салвини, имайки предвид германската канцлерка Ангела Меркел, бившият председател на Европейския парламент и някогашен лидер на социалдемократите Мартин Шулц и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Германският вътрешен министър и лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер каза, че ще поеме отговорност за слабото представяне на партията на провинциалните избори в Бавария, предаде ДПА.

„Това не е добър резултат. Разбира се, в идните седмици ще бъде важно да разберем какво точно е предизвикало този резултат“, каза той.

Зеехофер заяви, че ще има последици, но не уточни какви могат да бъдат те.

Председателката на Зелените Аналена Баербок каза, че успехът на нейната партия на изборите в Бавария е добър знак за цяла Германия.

„Бавария избра самообладанието, човешките права и човечността . . . а това е добър сигнал за цяла Германия“, заяви тя.

Според нея намаляването на подкрепата за управляващите консерватори се дължи на техния завой надясно в опит да вземат гласове от популистите.

Дясната популистка партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ) определи представянето си на изборите в Бавария като „страхотен успех“.

„Мисля, че с този резултат имаме най-значимия растеж от всички партии“, заяви нейният съпредседател Йорг Мойтен.

Премиерът на Бавария Маркус Зьодер изключи възможността за коалиция между ХСС и АзГ.

„Ние ще водим преговори с всички граждански партии – със социалдемократите, със Зелените, но изключваме възможността за съставяне на коалиция с АзГ“, каза той.

Лидерката на социалдемократите Андреа Налес изрази тревога от загубите на традиционните партии на изборите в Бавария.

„Това е доста лош резултат за всички народни партии“, каза тя.

„Фактът, че АзГ влезе в пореден провинциален парламент, трябва да тревожи всички поддръжници на демокрацията“, заяви Налес.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама