Свят

Бавария може да осъществи историческа промяна

Изборите за Ландтаг на Бавария днес могат да сложат край на дългогодишното самостоятелно управление на ХСС там и да предизвикат политическо земетресение, което ще се усети чак в Берлин.

Така започва анализът на германския журналист Максимилиане Кошик, цитиран от БГНЕС.

В Бавария традицията повелява, че постът на министър-председателя се заема от лидера на най-силната партия.

Днешните избори – първите след съставянето на четвъртия кабинет на Меркел – ще бъдат отражение и на това доколко добре работят заедно двете партии в Берлин. Противно на твърденията на Маркус Зьодер, баварските избиратели смятат федералната политика за важна при вземането на решението за кого да гласуват. Това показват резултатите от последните анкети на баварското радио. И това се отнася най-вече за ХСС, представен във федералното правителство с трима свои министри. ХСС обаче има двама сериозни съперника. От една страна това е дяснопопулистката партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ), която след изборите в Бавария и на предстоящите две седмици по-късно местни избори в Хесен се кани да влезе и в последните два Ландтага, в които все още не е представена. Другият му конкурент са Зелените, които са твърдо решени да нарушат абсолютното мнозинство на ХСС и да влязат в управлението. Както изглежда, на тези избори баварските консерватори ще бъдат наказани от избирателите: ако преди пет години те спечелиха почти половината от подадените гласове, сега нагласите сочат, че могат да разчитат само на около 1/3 от тях. На какво се дължи този спад? От една страна на вътрешнопартийните битки за власт между председателя на партията Хорст Зеехофер и водещия кандидат на партията Маркус Зьодер. В предизборната борба и двамата използваха и популистки послания – в опит да дръпнат гласове от дяснопопулистката АзГ. Но за това платиха висока цена – рейтингът им падна. Отсега е ясно, че нито един от двамата не може да спечели тази битка. Победителят ще бъде друг – Съюз90/Зелени. Последните допитвания сочат, че Зелените могат да станат втора политическа сила в парламента в Мюнхен.

Това развитие обаче не е типично само за Бавария: социолозите наблюдават подобни тенденции в цяла Германия. Освен това се оказва, че дяснопопулистката партия АзГ не расте от това, че консерваторите губят избиратели. С предизборния си слоган „АзГ е божието наказание за ХСС“ партията се опитва да придърпа към себе си бягащите от ХСС избиратели, но изглежда, че тази стратегия няма да им донесе голям успех. Което обаче не означава, че днес избирателите няма да зашлевят шамар на ХСС. Вече се спекулира, че Хорст Зеехофер е пътник. Обръща се внимание и на това, че резултатът от баварските избори може да застраши стабилността на правителството на Ангела Меркел. Това би била и първата кадрова промяна в кабинета на Меркел – ако Зеехофер подаде оставка като вътрешен министър. За негов наследник се спряга сегашният баварски вътрешен министър Йоахим Херман. Самият той демонстрира въздържаност: „Никога не съм се стремял към някакви постове“, каза той пред ДВ, макар същевременно да уверява, че бил винаги готов да поеме и отговорност. Изборите в Бавария не са единственото предизвикателство за Берлин. Само две седмици по-късно и в провинция Хесен ще се проведат избори за Ландтаг. Резултатите от тях могат да бъдат значително по-заплашителни за Ангела Меркел, защото там се явява и нейният ХДС. И ако управляващата в Хесен коалиция между консерватори и Зелени под ръководството на довереника на канцлерката Фолкер Буфие загуби изборите, тази есен може да се окаже и доста бурна за Берлин и Меркел.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца