„Умни“ очила ще помагат на хора с увреден слух

69

Всеки, който гледа телевизия, е запознат, че субтитрите помагат на хората с увреден слух, но какво, ако тези хора искат да посетят някое представление?

Националният театър (NT) на Обединеното кралство, в партньорство с Accenture, е разработил нова услуга, която ще позволи на хора от публиката, които не могат да чуват, да видят диалога на сцената, посредством интелигентните очила на Epson.

След една година тестове от публиката, сега очилата са официално пуснати в употреба и може да се резервират за представленията Hadestown и War Horse, като ще са достъпни за всички представления в трите NT театъра в Лондон, по-късно този месец.

Системата се състои от два основни компонента. Първия е технология наречена, Open Access Smart Capture, която използва следящ глас софтуер, за да знае до къде точно е представлението, в сценария.
Втория компонент са интелигентните очила Moverio BT-350 на Epson, които показват синхронизирани надписи на диалога директно върху стъклата на очилата. Размерът, цветът и позицията на шрифта може да бъдат избирани от всеки потребител, преди началото на представлението. Последващото разработване на софтуера ще позволи, системата да се използва за надписи в реално време, за разговори и театрални семинари.

Очаква се очилата да станат част от съществуващите услуги за хора с увреждания осигуряващи достъп до представленията, предлагани от Националния Театър (NT), като аудио описани изпълнения, предварителни обиколки и специална аудио система.

„Националния Театър непрекъснато подобрява начина, по който нашите зрители имат достъп до работата ни”, каза Лиза Бъргър от Националния Театър. „Разработването на интелигентните очила с надписи е важна стъпка към по-добро обслужване на хората, предоставяйки им свобода и избор кога и как да идват в театъра и аз с нетърпение очаквам да видя въздействието, което очилата ще имат, не само в NT, но в развлекателната индустрия, като цяло.”

Националния Театър на Обединеното Кралство, също така обяви, че следващата фаза от програмата за тестове ще се проведе през следващата година, заедно с Leeds Playhouse за очакваните представления на Hamlet, Around the World in 80 Days и Be My Baby. Системата ще бъде използвана и по време на обиколка на Macbeth, на много сцени в цяла Великобритания и Ирландия, включително Bord Gáis Energy Theatre в Дъблин, Nottingham Theatre Royal, Theatre Marlowe в Кентърбъри и Theatre Royal в Глазгоу.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама