300 лева е цената на кръвта на черния пазар

31

Междувременно от Българския червен кръст (БЧК) отчитат рязък спад на желаещите да даряват.

От организацията са предложили спешни промени в закона, които да доведат до решаване на проблема. Продавачите на кръв пред Кръвния център в София действат от години, възползвайки се от трагедията на нуждаещите се, разказва bTV в свой експеримент, като от репортажа става ясно, че цената подлежи на „пазарене“ и може да падне до 100 лв.

Българският червен кръст предлага нелегалната търговия да се наказва с до 1000 лева глоба. А за да се пресече грозната спекула, болниците да не изискват от близките на спешни пациенти да дарят кръв. В същото време за последните три години кръводарителите у нас намаляват с над 4000. „Много ясно да бъде разпределението на тази сума – за кого какво се заплаща, защото всъщност кръводарителят получава една подкрепителна напитка и някаква храна към нея, която обаче не е на тази стойност”, заяви д-р Надежда Тодоровска от БЧК.

Предложенията за законови промени са изпратени преди няколко месеца на Министерството на здравеопазването. Оттам са заявили, че идеите тепърва ще бъдат обсъдени от експерти.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама