САЩ отпечата казарми с 3D принтер

125

Tриизмерното отпечатване на конструкции е технология подходяща за военните сили.

Развиващата се технология е сравнително преносима и евтина и би могла дори да спаси живот, изграждайки казарма за войниците, за по-кратко време.

За тази цел, командването на американската морска пехота (US Marine Corps Systems Command, MCSC) наскоро, отпечата от бетон, прототип на казарма за два дни с така наричания „най-големият 3D принтер в света”.
Екипът от MCSC си е сътрудничил с I Marine Expeditionary Force за изграждането на прототип на казарма в Центъра за инженерни изследвания и разработки на американската армия в Шампейн, Илинойс.

Посредством 3D принтер е изградена основна казармена постройка с площ 46 кв. м., за едва 40 часа. Според MCSC, обикновено са необходими 10 морски пехотинци, на който им отнема пет дни, за да изградят от дърво, колиба с подобни размери, така че това е забележителен напредък.

Екипът започнал с компютърен модел за 3D принтера, като действителният процес на изграждане е подобен на използвания при други 3D отпечатани бетонни конструкции, и включва цимент, който се полага слой по слой от дюзи, изграждайки вълнообразни стени. Няма информация за това как е изграден покривът и са добавени прозорците и вратите, но е вероятно американските морски пехотинци да са довършили ръчно постройката.

Морската пехота на САЩ в момента извършва допълнителни проучвания, за да разбере как технологията може да бъде използвана на бойното поле и дали процесът на изграждане може да бъде допълнително подобрен. Например, автоматизираното изпомпване и смесване на цимента биха съкратили процеса до един ден.

„В симулирана или реална бойна среда не искаме морските ни пехотинци да коват с чукове и да пренасят шперплат”, казва MCSC Капитан Матю Фридъл. „Да разполагаш с бетонен 3D принтер, който може да изгражда сгради при необходимост, е огромно предимство за морската пехота, на бойното поле”.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама