МОН ще води преговори за по-ниски цени на учебниците

36
Министерството на образованието и науката ще преговаря с издателствата за цената на учебниците в девети клас.
Учители и родители сигнализираха, че цената не е по джоба на всеки.

Тази есен деветокласниците ще учат по изцяло нова учебна програма. Затова и учебниците са чисто нови. Родители обаче се оплакаха от тяхната цена. Учебникът по история струва почти 17 лв., а пълният комплект може да достигне 300 лв., съобщи bTV.

Деветокласниците, които учат в паралелка със засилено изучаване на чужд език, трябва да наваксат с материала по общообразователните предмети от 8-ми клас и да си купят по два учебника по някои дисциплини.

Учебниците са по нова програма и не може се намерят на старо. Министерството на образованието ще търси решение за непосилните цени на среща с издателствата.
„В условията на пазарна икономика наистина не можем да регулираме цените. Ще направя скоро среща с издателствата. Факт е, че са по-скъпи, отколкото преди. Само по някои дисциплини и на някои издателства“, коментира Красимир Вълчев, министър на образованието и науката.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама