Над 380 са жертвите на земетресението и цунамито в Индонезия

30

Броят на жертвите на мощното земетресение и последвалото цунами в Индонезия достигна 384 души, съобщава АФП, цитирана от NOVA.

Според местната Агенция за борба с природните бедствия болниците на остров Сулавеси, където са най-големите щети, са препълнени с ранени, а спасителните екипи не могат да достигнат до пострадалите в засегнатия от труса район.

Издирвателните акции продължават и броят на жертвите може да нарасне. Части от остров Сулавеси са откъснати от света. Мощният трус, който предизвика цунамито е нанесъл щети и във вътрешността на острова.

Жители заснеха кадри на 2-метровото цунами, което залива къщи и улици от популярния сред туристите крайбрежен град Палу. Действията на властите бяха поставени под въпрос. След мощното земетресение с магнитуд 7,5 беше обявена опасност от цунами, но около час по-късно предупреждението било отменено, а вълната дошла малко след това. Армията изпрати войници, лекари и хеликоптери в помощ на пострадалите.

Само преди месец друго мощно земетресение удари Индонезия. На остров Ломбок загинаха повече от 400 души, а хиляди туристи избягаха от съседния остров Бали.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама