Рибните езера в Рила пресъхват

99

Водата в някои от Рибните езера в Рила е спаднала драстично, заради сушата през септември, а други дори са пресъхнали. Намаляло е и нивото и на река Рилска, съобщава БНР.

Почти напълно е пресъхнало езерото Маринковица, а другите три по-малки езера около него са вече празни към края на септември, пояснява за БНР инж.Севделин Атанасов. Долно Рибно езеро, от което тръгва река Рилска, най-дългата река на територията е почти наполовина празно. Смрадливото езеро, най-голямото на Балканите планинско езеро, с площ 212 декара, вече е разделено на две от ниското ниво на водата. Според хижари в този район на Рила, на надморска височина около 2 200-2 300 метра, през август е валяло всеки ден, докато от началото на септември на Рибните езера изобщо не е валял дъжд. Сушата е проблем и за пуснатите на паша в планината животни.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама