Сирия ще се сдобие с противоракетна система С-300 до две седмици

42

До две седмици Москва ще достави на Сирия противоракетна система С-300 с цел да подобри противовъздушната отбрана на страната.

Това съобщи днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от световните агенции и bTV.

Мерките са в отговор на свалянето на руския „Ил-20“ над морето миналата седмица със сирийска зенитна система С-200. Москва обвини за инцидента Израел, чиито изтребители Ф-16 използвали руския самолет за прикритие, докато атакували цели в сирийската провинция Латакия.

Израел отрича обвиненията, като твърди, че когато сирийците стреляли, неговите Ф-16 вече били над израелска територия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че доставките на С-300 за Сирия не е насочено срещу трета страна, но посочи, че според руските военни експерти причина за инцидента са „преднамерените действия на израелски летци, което не може да не нанесе вреди“.

Шойгу уточни, че през 2013 г. Русия е спряла доставка модерните системи С-300 по молба на Израел. „Сега ситуацията се промени. И то не по наша вина“, каза той в коментар за местна телевизия. Той напомни, че сирийците вече са преминали подготовка за С-300.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама