Днес е есенното равноденствие. Може да привлечете богатство и късмет

178

Есенното равноденствие е астрономическо събитие, което отбелязва началото на есента. Всяка година това се случва около 22-23 септември за Северното полукълбо и ококло 20-21 март – за Южното. Около тези тези дати, денят и нощта са приблизително равни и за Северното полукълбо денят започва да намалява, за да стигне до най-кратката си продължителност през зимното слънцестоене.

В 4 ч. и 54 мин. настъпи астрономическата есен.

За учените днес това е събитие без особена важност, но за древните култури, които разчитат на биологичния си часовник и определят ритъма на живота си по смяната на сезоните, есенното равноденствие е преломен момент. На такъв ден се извършвали много карнавали, ритуали и дори днес като дати са останали много градски празници. Есенното равноденствие бележи края на активния земеделски сезон, на който трябва да благодарим за даровете на земята. Време е за прибиране на реколтата, съхраняване на семената, отчитане дали годината е била добра или не и правене на запаси за зимата. Градината се почиства, цветята се прибират, луковиците се зазимяват. Определя се земята за есенната сеитба и така се затваря цикълът на живота – изпращаш един сезон с равносметка и подготвяш с надежда друг.

В духовен план есенното равноденствие отново е миг за балансиране. Пиковете на Слънцето през лятното (най-висока точка) и през зимното слънцестоене (най-ниска точка) се редуват с моменти на баланс – през пролетното (заявяване и оформяне на планове, поставяне на цели, излизане навън, на светло, енергитизиране и активизиране на силата) и есенното равноденствие.

Сега е моментът да си дадем сметка за изминалото лято и всичко, което ни донесе – да благодарим за хората, които срещнахме, местата, които посетихме и да осъзнаем как сме се променили, обогатили и какво е новото. Това е моментът за преценка, кое от всичко това ще оставим да презимува с нас.

Какви са народните вярвания и обичаи по време на есенното равноденствие?

Нашите прадеди са обръщали внимание на този ден предимно на привличането на късмет и богатство в къщата.

През този ден се постарайте да се отървете поне от едно нещо, свързано с миналото. Пуснете миналото да си ходи, да отлети заедно птиците. Направете място за доброто, което трябва да дойде във вашия живот.

Важни и глобални бизнес проблеми астролозите съветват днес да не се решат през този ден. Също така избягвайте конфликтни ситуации и не претоварвайте тялото с физически упражнения.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама