Белгия обмисля да направи голям кораб затвор за нелегални емигранти

92
Снимка: Навбул

Така трафикантите на хора няма да имат връзка с тях. Временните центрове в страната са пълни, правителството обмисля да заеме от съседна Холандия голям кораб, пригоден за затвор, за да може в него да се настаняват заловените нелегални мигранти, съобщи БНТ. Според Барт де Вевер, лидер на Нов фламандски алианс „когато някой нелегален мигрант бъде заловен, обикновено той получава до три месеца арест и заповед да напусне страната. Ако пак се върне и бъде заловен, може да получи до една година арест. Ако по време на разследването бъдат конфискувани смартфоните на тези хора, много бързо сред трафикантите ще се разчуе, че Белгия не е добро място“.
В Западна Европа наричат транзитни мигранти или трансмигранти всички онези, които са влезли нелегално и се опитват да стигнат до Великобритания. Целта им са големите британски градове, където могат да пребивават без документи и по-лесно се намира работа на черно. Повечето от тях идват от Африка, с нелегални лодки през Средиземно море.
В Белгия те нощуват в Брюксел, в известния Максимилиян парк, където често се стига до сблъсъци с полицията или по паркингите на магистралата, където спират за почивка ТИР-овете на път за Англия. Целта им е през нощта да проникват в камините и така да минат Ла Манша.
Всеки ден в Белгия се провежда поне по една акция срещу трансмигрантите. В телефоните им разследващите намират едни и същи номера на трафиканти на хора. В момента се водят 240 дела за трафик.
По данни на полицията през Белгия миналата година са преминали над 10 000 нелегални трансмигранти.


*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!

За реклама: https://novavest.bg/реклама