Технологът на „СИС Индъстрис“: „Намереният кран е обикновен кран за проверка. Ако се отвори по време на работа ще гръмне“

54

Технологът и административен директор на „СИС Индъстрис“ инж. Йовко Йовков опроверга Агенция „Митници“ за откритите тръби и кран, през които се източвали нелегално големи количества алкохол от „Винпром Карнобат“.
Това разкриха по-рано днес на брифинг от Митниците, но според Йовков това всъщност е кран за проверка на системата и ако бъде отворен, може да бъде много опасно, което автоматично изключва вероятността оттам да се пренася алкохол.
„Тръбата, за която говорят митниците, че са открили във винзавода в гара Церковски, е монтиран преди две години кран. Ако случайно го отворим, както твърдят митничарите, ще гръмне и ще вдигне във въздуха целия завод и гара Церковски. Тези 70 % пари ще се изпарят в атмосферата, цялото помещение ще се насити с алкохолни пари, а както всички знаете, те са силно взривоопасни”, обяви инж. Йовков за „Флагман“.
„Тръбата всъщност е обикновен кран за проверка на херметичностни съоръжения. Целта ѝ е с нея да проверяваме дали няма изтичане на алкохолни пари. През тръбата, на която е монтиран кранът, циркулира течностно-парна смес с темп 80-85 градуса. Приблизителното съотношение на алкохолни пари и алкохолна течност е 70 към 30. При вземане на проба от митниците пробните им шишета се деформираха, защото температурата е над 80 градуса. Това се прави, за да се пречисти максимално спиртът. Тоест да предложим на хората спирт и спиртни напитки с максимално качество. Прословутият кран технологично стои постоянно затворен, иначе ще нарушим режима на работа“, обясни административният директор на „СИС Индъстрис“.
Както вече е известно заводите на Миню Стайков са запечатани от Агенция „Митници“, а самият бизнесмен е в ареста. Спирането на работата на винпромите предизвика и протести в Карнобат, тъй като на практика множество хора стоят без работа и то точно в сезона на гроздобера.


*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!

За реклама: https://novavest.bg/реклама