Стотици работници блокираха жп линията Бургас – София в знак на протест

46

Няколкостотин работници от „Винпром Карнобат“ са блокирали жп линията Бургас – София, за да изразят недоволството си от затварянето на завода от агенция „Митници“.

В момента жп линията е освободена. На място има жандармерия и засилено полицейско присъствие, предават от БНР.

Движението на влаковете вече е възстановено, съобщиха и от БДЖ. Беше създадена организация за извозване на пътниците от влаковете, пътуващи по направленията, засегнати от блокадата.

Динамичната обаче остава ситуацията край Карнобат. Протестиращите – над 500 работници от винпрома, решиха да освободят жп прелеза и жп линията, като преди това те се срещнаха с директора на агенция „Митници“ в Бургас Валери Стефанов, който обясни, че трите данъчни склада, които са затворени, остават така затворени до 48 часа. Той припомни, че са констатирани административни нарушения и има данни за извършени престъпления. Стефанов изрично подчерта, че е връчена писмена заповед на ръководството на винзавода, която може да бъде обжалвана.

Това, което той съобщи още на работниците е, че по изключение се приема гроздето в завода. По-рано десетки камиони, близо 40 тона грозде, чакаха да бъдат допуснати. Стана ясно още, че има технически лица, които да не допуснат авария на територията на предприятието със специалните системи за преработката на грозде.

Продукция обаче не може да бъде изнасяна от завода.

Според търговския директор Емил Филев, проверката на агенция „Митници“, която започна от снощи, няма да приключи в обявения срок от 48 часа и ще бъде удължавана, за  да бъде доведен винзаводът до фалит. Според Филев, вчера е провален износ за 40 тона спирт за Гърция. Не е заминал и контейнер за Китай.

В началото на протеста работниците скандираха: „Самоуправство на държавата!“, „Искаме да работим!“, „Отворете завода!“. Те заявиха категорично, че няма да спрат с протестните си действия, докато не бъдат допуснати до работните си места.

Протестът продължава днес с митинг на площада в Карнобат от 18.00 часа.

По-рано протестиращите работници на „Винпром Карнобат“ заявиха, че се готвят да затворят и магистрала „Тракия“. Втори ден те недоволстват заради затварянето на завода от агенция „Митници“.

Йовко Йовков – един от директорите на производства, посочи, че заповедта за затварянето е устна и идва от най-високо ниво.

„За мен – големи частни интереси. Държавата защитава други частни интереси – на конкурента. Просто е впрегната държавната машина. От 5-и септември средно в заводите присъстват между 40 митничари и толкова жандармерия. Това е всеки ден. Това е огромен ресурс на държавата“.

Работниците се подготвят да затворят и автомагистрала „Тракия“, като все още не е ясно кога ще стане това.

При проверка на агенция „Митници“ бяха открити множество нередности по Закона за акцизите и данъчните складове, вследствие на което производствата бяха запечатани, а в тях работят между 2 и 3 хиляди души от целия район.

Собственикът на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков е в ареста с обвинение за участие в организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама