Гласуват оставките и назначенията в кабинета „Борисов 3“

40

Очаква се днес Народното събрание да гласува оставките на тримата министри Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски.

Веднага след това ще бъдат гласувани и назначенията на наследниците им на овакантените постове – Младен Маринов, Петя Аврмова и Росен Желязков, информира „Дарик“.

Гласуването на промените в кабинета се забави, тъй като президентът Румен Радев не подписа указ за освобождаването на главния секретар на МВР комисар Младен Маринов след номинацията му за поста министър. Вчера държавният глава разписа освобождаването му от длъжността, с което беше решен и проблемът на правителството от последната седмица. Президентският подпис сложи край и на коментарите за война между институциите.

Указът за Маринов не беше подписан до този момент, защото според Румен Радев не била спазена процедурата. Така без подписа на държавния глава не се гласуваха и планираните за миналата седмица оставки и нови попълнения в Министерския съвет. Причината беше, че оставките и гласуването на новите министри бяха в един акт на Министерския съвет.

До ситуацията се стигна, след като министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на регионалното развитие Николай Нанков и министърът на транспорта Ивайло Московски подадоха оставки заради катастрофата със 17 жертви край Своге.

За постовете бяха номинирани съответно Младен Маринов, депутатът от ГЕРБ Петя Аврамова и заместник-министърът на икономиката Александър Манолев.

По-късно Манолев съобщи, че се отказва от номинацията заради „масирана медийна атака“ срещу него. Предложен за министър на транспорта бе Росен Желязков.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама